⚠️ E-book ZDARMA - Zdanění cenných papírů pro pokročilé
20/05/2024
10 min. čtení

Zpětná zákonná registrace k DPH

Situace

Fyzická osoba, obdržela rozhodnutí o zpětné registraci k dani z přidané hodnoty. Daňový subjekt překročil obrat 1 000 000 Kč za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Jedná se ještě o období, kdy platil limit 1 000 000 Kč (v současné době platí limit 2 000 000 Kč). Klientovi hrozily vysoké sankce kvůli zpětně registraci o několik let zpět.

Spor

Fyzická osoba uskutečňuje ovšem plnění s místem plnění mimo tuzemsko. Dle § 4a ZDPH se taková plnění do obratu nezahrnují. Jedná se o stavební práce na nemovitých věcí, u kterých se místo plnění určí dle toho, kde se nachází nemovitost, viz § 10 ZDPH. Správce daně zpochybnil, že se jedná o stavební práce na nemovitosti. 

Obrana

Za služby spojené s nemovitou věcí se považují i takové služby, jejichž poskytnutím dochází k pevnému připojení věci movité k nemovité věci nebo k jejich oddělení a dále sem patří i služby poskytované na budovách a pozemcích. Oporu lze také hledat v pokynu GFŘ D-59 k příloze č. 1 ZDP, kde je uveden výčet příkladů technického vybavení stavebních děl.

Daná plnění nespadají do obratu dle § 4a ZDPH, jelikož místo plnění je v jiném členském státě, nikoli v tuzemsku, viz § 10 ZDPH, Prováděcí nařízení, čl. 13b.

Závěr

Správce daně ustoupil.

Správce daně posoudil Vaše odvolání proti rozhodnutí ve věci registrace k dani z přidané hodnoty a na základě nově předložených důkazních prostředků registraci přehodnotil a rozhodl tak, jak je uvedeno ve výroku rozhodnutí.