⚠️ E-book ZDARMA - Zdanění cenných papírů pro pokročilé
26/07/2024
25 min. čtení

Novinky k 1. 7. 2024

Na téma novinky k 1. 7. 2024 jsem zpracoval e-book a videokurz zdarma, který je k dispozici na webu SM tax zde.

DPP

Dohody o provedení práce k 1. 7. 2024 byly již sepsány v článku zde.

Podcast na téma DPP k 1. 7. 2024 je k dispozici na Spotify zde.

Odpočty

Od 1. 1. 2024 se zavedl nový souhrnný limit 48 000 Kč, který platí na:

  1. penzijní připojištění, penzijní pojištění, doplňkové penzijní spoření
  2. soukromé životní pojištění
  3. dlouhodobý investiční produkt (DIP)
  4. pojištění dlouhodobé péče

S tím, že u penzijního připojištění a doplňkového spoření se odpočet snižuje:

  • do 30. 6. 2024 o 1 000 Kč / měsíc
  • od 1. 7. 2024 o 1 700 Kč / měsíc

Uveďme si to na příkladu:

Pan Koutný v roce 2024 platil příspěvky na doplňkové penzijní spoření, měsíčně 2 000 Kč. Dále si za celý rok naspořil do životního pojištění 40 000 Kč. Určete daňový odpočet.

Od ledna – června bude odpočet činit: (2 000 – 1 000)*6, od července do prosince bude odpočet činit: (2 000 – 1 700)*6, celkem tedy 7 800 Kč (doplňkové penzijní spoření). Celkový odpočet = 7 800 + 40 000 = 47 800 Kč (vejdu se do souhrnného limitu 48 000 Kč, mohu tedy uplatnit celou částku), viz § 15 odst. 5 a násl. + § 15a, b, c ZDP.

Bytová potřeba

U osvobození prodeje nemovitostí existují 3 časové testy: 2, 5 a 10 let. Pokud není splněna lhůta pro osvobození, ještě se to dá zachránit tzv. podmíněným osvobozením, které lze aplikovat na časové testy 2 a 10 let.

Původně platilo toto:

  1. do lhůty pro podání daňového přiznání se podá oznámení;
  2. prokázaní uspokojení vlastní bytové potřeby do konce zdaňovacího období bezprostředně následující po zdaňovacím období, ve kterém prostředky byly inkasovány, nebo před jejich získáním, nejdříve však ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím zdaňovacímu období, ve kterém poplatník tyto prostředky získal.

Z toho plynulo, že pokud poplatník nepodal oznámení, tak měl smůlu. K 1. 7. 2024 se v § 4b odst. 2, 3 ZDP provedla menší změna, která vypustila danou povinnost (aplikováno zpětně k 1. 1. 2024). Z toho plyne, že pokud poplatník nepodá oznámení, ale splní bytovou potřebu vymezenou v § 4b ZDP, příjem bude osvobozen. Poplatník však bude pokutován tím, že nesplnil oznamovací povinnost, za kterou mu může hrozit pokuta za nesplnění nepeněžité povahy, viz 247a DŘ.

 Stravování

Novela ZDP k 1. 1. 2024 vyhodila z osvobození stravování pro bývalé zaměstnance v důchodu, jelikož jedna z podmínek je, aby byla odpracována směna ve výši 3 hodin, což nepracující člověk neodpracuje.

Příjem ze závislé činnosti se totiž považuje i příjem plynoucí v souvislosti s dřívějším zaměstnáním, jedná se tedy o bývalé zaměstnance, kteří jsou v důchodu a nepracují. K 1. 7. 2024 bylo do zákona přidáno písm. t), viz § 6 odst. 9 písm. t) ZDP:

  1. t) příjem zaměstnance ve formě stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění určené k přímé spotřebě na pracovišti zaměstnavatele nebo k přímé spotřebě v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele poskytnutého zaměstnavatelem, u kterého tento zaměstnanec do svého odchodu do starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně vykonával činnost, ze které plynul příjem ze závislé činnosti, a to v úhrnu za kalendářní den do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin (v roce 2024 tedy do limitu 116,20 Kč za kalendářní den), snížené o výši příjmu poskytnutého tímto zaměstnavatelem osvobozeného podle písmene b) (to pro případ, kdy by dotyčný zaměstnanec vykonával pro zaměstnavatele závislou činnost).

Podmínkou pro osvobození je, že zaměstnanec pro zaměstnavatele pracoval až do odchodu do důchodu, a dále, že se musí jednat o stravování poskytnuté v nepeněžní formě a musí být určené k přímé spotřebě. Osvobození se uplatní nezávisle na tom, zda si příslušné hotové jídlo bývalý zaměstnanec sní v závodní jídelně anebo si jej odnese domů.

Osvobození lze uplatnit zpětně k 1. 1. 2024. Jak se to ale opraví? Daň se opraví v rámci ročního zúčtování daní a pojistné se opraví tak, že se podají opravné přehledy. K postupu opravy se vyjádřilo i GFŘ v Informaci k osvobození příjmů z titulu stravování bývalých zaměstnanců ve starobním nebo invalidním důchodu ze dne 28. 6. 2024.

Školky

Již víme, že benefity uvedené v § 6 odst. 9 písm. d) ZDP se zahrnují do limitu ½ průměrné mzdy pro osvobození u zaměstnanců. Také víme, že část, která je osvobozena, tak je z pohledu zaměstnavatele DN, viz § 25 odst. 1 písm. h) ZDP. U školek to je ovšem jinak, jelikož na straně zaměstnavatele se řídíme § 24 odst. 2 písm. zs) ZDP, tj. z toho plyne, že do limitu ½ i nad limit ½ průměrné mzdy se vždy bude jednat o DU náklad.

Benefit a postup výpočtu se aplikuje nejen na předškolní zařízení provozovaných zaměstnavatelem, ale i cizích předškolních zařízení.

Problém je ovšem na straně zaměstnance, a to jaká část se do limitu pro osvobození zahrne, a to je právě řešeno novelou k 1. 7. 2024 se zpětnou účinností k 1. 1. 2024. Změna byla promítnuta do § 6 odst. 17 ZDP:

Nepeněžní příjem zaměstnance ve formě použití zařízení péče o děti předškolního věku včetně mateřské školy podle školského zákona rodinným příslušníkem tohoto zaměstnance se ocení v místě a čase obvyklou cenou za použití mateřské školy zřízené státem, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí, nebo nejvyšší měsíční úplatou za předškolní vzdělávání podle vyhlášky upravující předškolní vzdělávání, a to za každý kalendářní měsíc poměrně podle doby používání tohoto zařízení rodinným příslušníkem v daném měsíci. Způsob ocenění podle věty první zvolí zaměstnavatel.

Někteří v praxi takto postupovali v průběhu celé roku, správce daně by tento postup měl ovšem akceptovat.

Příklady na školky jsou uvedeny v e-booku zde.

Zaměstnanecké benefity

Zde dochází pouze k úpravě textace ustanovení § 6 odst. 9 písm. g) ZDP (nemá to daňový dopad, pouze kosmetická úprava). Ustanovení § 6 odst. 9 písm. g) ZDP tak nově od 1. 7. 2024 zní:

nepeněžní příjmy plynoucí z účasti zaměstnance nebo jeho rodinného příslušníka na společenské akci, včetně té s kulturním nebo sportovním prvkem, pořádané zaměstnavatelem pro omezený okruh účastníků, pokud vzhledem k její povaze je pořádání takové akce zaměstnavateli obvyklé a její forma a rozsah jsou přiměřené,

Obdobným způsobem bylo změněno také ustanovení § 25 odst. 1 písm. h) ZDP upravující nedaňové náklady zaměstnavatele – daňově neuznatelné jsou nadále příspěvky na kulturní pořady a sportovní akce a nově jsou na straně zaměstnavatele daňově neuznatelná nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci na společenské akce, včetně těch s kulturním nebo společenským prvkem.

Zaměstnanecké akcie

Jedná se nejen o zaměstnanecké akcie, ale i opční plány (ESOP, RSU, RSA). Změna je již od 1. 1. 2024. Změna se týká nejen u bezplatně poskytnutých akcií, ale i odkup akcií za nižší cenu než je tržní.

Jedním z možných zaměstnaneckých benefitů je právo zaměstnance odkoupit za zvýhodněnou cenu akcie svého zaměstnavatele. Jedná se nejen o akcie zaměstnavatele, ale také i o zaměstnanecké opce (musí být ale převoditelné, což většinou nejsou).

Od 1. 1. 2024 je výhoda z nákupu zaměstnaneckých akcií odložena až o 10 let (dodanění se tedy neprovede okamžikem odkupu akcií, ale např. až při prodeji) – týká se výhody z nabytí podílu v obchodní korporaci, která je zaměstnavatelem, u něhož zaměstnanec vykonává závislou činnost, nebo z nabytí podílu v obchodní korporaci, která je mateřskou nebo dceřinou společností nebo kapitálově spojenou osobou tohoto zaměstnavatele.

Níže jsou uvedeny okamžiky vzniku zdanitelného příjmu u akcií, obchodních podílů (podíly na s. r. o.), převoditelných opcí a nepřevoditelných opcí.

  1. okamžik, ke kterému zaměstnanec přestane být zaměstnancem tohoto zaměstnavatele, jeho mateřské nebo dceřiné společnosti nebo kapitálově spojené osoby nebo u jeho právního nástupce;
  2. okamžik vstupu tohoto zaměstnavatele do likvidace;
  3. okamžik, ke kterému tento zaměstnavatel nebo zaměstnanec přestanou být rezidenty ČR;
  4. okamžik převodu nebo přechodu tohoto podílu nebo této opce;
  5. okamžik uplatnění opce;
  6. okamžik výměny podílu, při které se mění celková jmenovitá hodnota podílů zaměstnance;
  7. okamžik uplynutí 10 let ode dne nabytí podílu nebo opce.

Existuje speciální právní úprava v § 6 odst. 15 ZDP, která ukládá možnost zaměstnavatele snížit nepeněžní příjem o ztrátu z prodeje akcií.

Zdanitelný příjem lze snížit o kladný rozdíl mezi hodnotou podílu v obchodní korporaci, která je zaměstnancovým zaměstnavatelem, nebo hodnotou opce na nabytí tohoto podílu určenou podle zákona o oceňování majetku k okamžiku nabytí tohoto podílu nebo opce a hodnotou tohoto podílu nebo opce určenou podle zákona o oceňování majetku k prvnímu z okamžiků uvedených v § 6 odst. 14 ZDP zvýšenou o úhrn příjmů z podílu na zisku, vypořádacího podílu, vrácení emisního ážia, vrácení příplatku mimo základní kapitál a z plnění obdobných těmto plněním vyplacených na základě tohoto podílu snížených o daň z těchto příjmů.

Více o zaměstnaneckých akcií včetně přehledné tabulky a příklad je uveden v e-booku zde.

Poplatníci DPPO

Poplatníkem daně z příjmů právnických osob je nově i podfond investičního fondu podle zákona upravujícího investiční společnosti a investiční fondy, viz § 17 odst. 1 písm. d) ZDP. Změny byly provedeny i v § 17b ZDP. Změna má dopad i na následující paragrafy:

  • 19 odst. 12 ZDP
  • 23f písm. h) ZDP
  • 28 odst. 1 písm. f) ZDP – hmotný majetek může odepisovat i jiný poplatník daně z příjmů právnických osob, který není právnickou osobou a jehož součástí je hmotný majetek (patří sem svěřenský fond a podfond investičního fondu)
  • 37c ZDP
  • 37d ZDP

Nerealizované kurzové rozdíly

Do ustanovení § 23i odst. 3 písm. d) ZDP byla přidána situace, kdy poplatník přestává být poplatníkem v režimu vylučování kurzových rozdílů, a to posledním zdaňovacím období před změnou měny účetnictví.

Přepočet měny pro výpočet dani z příjmů

Došlo k úpravě § 38 odst. 8 písm. c) ZDP. Poplatník DPPO, který je ÚJ podle ZOÚ a jehož měnou účetnictví je cizí měna (EUR, USD, GBP), provede přepočet majetku, dluhů, rezerv vytvářených pro daňové účely a jiných položek evidovaných v měně účetnictví na měnu účetnictví kurzem použitým v účetnictví (to platí pro položky, které se účtují, např. opravné položky k pohledávkám), nebo není-li takový kurz, obeckým kurzem podle zákona upravujícího účetnictví pro poslední den zdaňovacího období (to se použije pro případy, o kterých není účtováno), období, za které se podává daňové přiznání, nebo části zdaňovacího období, za kterou se podává daňové přiznání. Původně bylo upraveno v ZDP, že se použije pouze obecný kurz podle ZOÚ.

Položky, které se účtují: majetek, dluhy, rezervy, opravné položky, vstupní ceny, odpisy, zůstatkové ceny hmotného majetku.

Položky, které se neúčtují: sleva na dani, odečet daňové ztráty

K úpravě textace došlo také v § 38bb odst. 1 ZDP – přepočet kritérií v české měně. Položka, o které se účtuje, nebo se jedná o majetek, dluh, rezervu vytvářené pro daňové účely nebo jiné položce evidované v měně účetnictví, se přepočet provede pro poslední den bezprostředně předcházejícího zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání.

DZNV

Došlo k úpravě formulace v § 4 odst. 1 písm. k) bod 2 DZNV. Osvobození se aplikuje na pozemky v rozsahu, v jakém se na nich nachází ekologicky významný prvek evidovaný v evidenci ekologicky významných prvků podle zákona upravujícího zemědělství.

Ekologicky významné prvky jsou vymezeny v § 5 odst. 1, 2 nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobností evidence využití půdy podle uživatelských vztahů.

Jedná se o:

  1. krajinný prvek (mez, terasa, travnatá údolnice, skupina dřevin, stromořadí, solitérní dřeviny, příkop, mokřad, skalka);
  2. plocha s rychle rostoucími dřevinami pěstovanými ve výmladkových plantážích podle § 3 odst. 10 daného nařízení;
  3. zalesněná půda podle § 3 odst. 12 daného nařízení.

Druhem ekologicky významného prvku nebo jeho části v evidenci ekologicky významných prvků, který nelze vyhradit jako neprodukční plochu, je krajinotvorný sad.

Více je uvedeno v knize na DZNV zde.

Silniční daň

Bez změn.

Spotřební a energetické daně

K 1. 3. 2024 se mění sazba u tabáku ke kouření – snížená sazba pro tabák pro vodní dýmky na částku 594 Kč/kg.

ZOÚ

Bez změn.

Jiné právní předpisy

Zákon č. 162/2024 Sb., o přeměnách, ve znění pozdějších předpisů nabývá účinnosti k 19. 7. 2024. Vzhledem k tomu, že právní stav zkoušek je k 1. 7. 2024, je daná novela nepředmětná.

Protiinvazivní zákon spojený s válečným konfliktem na Ukrajině bude s velkou pravděpodobností prodloužen i pro zdaňovací období roku 2024. Tato změna ovšem nebyla dosud schválena, a tak právní stav zkoušek k 1. 7. 2024 bude pracovat s tím, že novela prodloužena není.

Pro rok 2025 bude činit inflační koeficient 1,0.

Pro podnikatele se pro rok 2025 zruší zaručená mzda, zbyde jen zaručený plat, který platí pouze pro veřejnou sféru.

Právní stav

Pokud jdete na zkoušky na daňového poradce na PODZIM 2024, tak si určitě přečtěte právní stav zkoušek k 1. 7. 2024 zde.

Děkuji za přečtení článku, věřím, že byl přínosný.

Váš daňový srdcař, Standa…

Diskuze

Máte dotaz nebo potřebujete poradit?

Přidejte se do diskuze a získejte odpověď na Váš dotaz.
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}